• instagram

Brødstempler i træ og plast | ortodoks prosforo

Brødstempler – eller ‘sejl’ – til at lave prosforo-brød med, dvs. et brød som er en offergave til kirken i græsk ortodoks tradition.

Brødstempler – sfragides

Selve brødstemplerne fremstilles traditionelt i træ, særligt på fastlandet i det centrale Grækenland, hvor træskærerarbejde er mere udbredt end på øerne. De findes dog også i plastik, som jo nok er meget mere kitsch end de er pæne …

I midten af stemplet ses forskellige symboler: IC + XC som står for “Jesus Kristus” og NI og KA for “sejrer”. Denne del kaldes “lammet” og skæres ud af brødet først som symbol på Jesu legeme, dvs. det minder om oblaters funktion i protestantisk tradition.

Til højre for “lammet” ses symbolerne: M for Moder (Maria) og et Θ for Theos (gud). Til venstre ses ni trekanter, der symboliserer “helgenernes ni ordener” og derudover er trekanterne i sig selv et symbol på den Hellige Treenighed.

Bagningen af brødene foregår som en slags bøn/meditation, hvor der indgår forskellige ritualer for renselse af sind og helt fysisk hænder og bordplade, hvor dejen slås op.

Brug dem til pynt eller som bordskånere!

Der er ikke meget ortodoksi over os her – men brødstemplerne er jo flotte i sig selv. Og dem i træ fungerer rigtig fint som bordskånere 😉 Jeg har i hvert fald brugt dem sådan i mange år! De bliver kun finere af at få lidt skrammer og patina.
I plastik er de nok sjovest bare som pynt, som underskål, hængt op på væggen eller lignende.

Lige nu har jeg to stk.:

  • 1 træ, diameter 13 cm, vintage Pris: 100DKK
  • 1 plastik, diameter 16 cm, ny Pris: 80DKK

 

Se opslag på Instagram her

Brødstempler

 

 

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem